Startsidan Svensk historia Historisk atlas Historiska källor Karoliner Gästbok
Allmänt Arméer Fanor & standar Stora nordiska kriget Tennsoldater Källor & litteratur Blogg
 
  NARVA 1700
 
  Svenska slagordningen
  Uniformer:
 
 
  KLISZOW 1702
 
  Uniformer:
 
 
  FRAUSTADT 1706
 
  Uniformer:
  Rysk hjälpkår 1704-06
 
 
  LJESNA 1708
 
  Uniformer:
 
 
  POLTAVA 1709
 
  Vägen till Poltava
  Slaget vid Poltava
  Svenskarnas styrka
  Ryssarnas styrka
  Uniformer:
  Reduttstriden
  Roos bataljoner
  Huvudstriden

 
 
  HELSINGBORG 1710
 
  Uniformer:
 
 
  GADEBUSCH 1712
 
  Uniformer:
 
 
  STRESOW 1715
 
 Uniformer:
 Koalitionsarmén

 

Örjan Martinsson
 

Slaget vid Ljesna

Slaget vid Ljesna mellan 13 000 svenskar och 18 000 ryssar kallades för "Poltavas moder" av den ryske tsaren Peter den store. Det var första gången den ryska armén lyckades besegra svenskarna i ett större fältslag. Även om slaget på en taktisk nivå var oavgjort så resulterade efterspelet till slaget i en katastrof för svenskarna. Av general Lewenhaupts svenska armé, som hade varit på väg för att förstärka den svenska huvudarmén när de blev upphunna av ryssarna, var det bara 6 000 man som återstod när de förenade sig med huvudarmén, och all utrustning som de inte kunde bära hade de tvingats överge. Nio månader senare skulle hela den svenska huvudarmén drabbas av samma öde i Ukraina. Ljesna var därmed vändpunkten i det ryska fälttåget som i sin tur var vändpunkten i det stora nordiska kriget.

På följande sidor har jag redovisat uniformerna på de regementen som var inblandade i det slag som enligt svenskarna stod vid Ljesna den 29 september 1708:

Enligt rysk historieskrivning utkämpades dock samma slag vid Lesnaja den 28 september och enligt polackerna ägde slaget rum vid Lesna den 9 oktober. Den ort som vitryssarna kallar för Ljasnaja stavas nämligen olika på olika språk och i början av 1700-talet fanns det flera olika kalendrar i bruk.

Kartan ovan är min version av den karta som återfinns på sidan 145 i Pavel Konovaltjuks och Einar Lyths bok "Vägen till Poltava", och den visar arméernas dispositioner vid inledningen av slaget vid Ljesna. Klicka på den för att se den i sin fulla storlek.