Arméer Fältslag Fanor & standar Tennsoldater Karolinerbloggen
 
 TENNSOLDATER
 
  Äldsta svenskarna

 
Äldsta ryssarna
 
  Svenskar vid Poltava (1)
  Svenskar vid Poltava (2)
  Svenskar vid Poltava (3)
  Ryssar vid Poltava
  Striden vid Jakovetskij

 
  Fristående svenskar
  Minnenas allé
  Sachsare och danskar
 
 
  Karolinska fanor
  Karolinska standar
  Motståndarnas fanor
 
 
Färger till tennsoldater
  Färger till hästar
 

Örjan Martinsson

Under den tid som jag har målat tennsoldater har jag lärt mig många nya saker. Som en följd av detta har ofta fått anledning att måla om och byta ut tennsoldater i mina formationer. Detta har resulterat i en stor mängd fristående tennsoldater som väntar på att bli en del av en framtida formation eller som jag helt enkelt har sparat som ett minne från en tid då jag gjorde saker på ett annorlunda sätt. Sedan har jag målat tennsoldater som redan från första början var avsedda att vara fristående tennsoldater. Alla dessa är samlade på den här sidan.

Vi kan börja med den fanparad som syns i bakgrunden på bilden ovan. Dessa fanbärare bär  handmålade fanor som jag gjorde för varje indelt regemente och Livgardet. Jag har sedan dess gått över till ett digitalt format med datorutskrivna fanor som inte behöver utsättas för min klumpiga pensel. Om ni mot förmodan tycker att fanorna ser rätt skapliga ut så beror det på att de är inte helt handmålade utan jag målade dem över ett svartvit mönster som jag framställde med hjälp av en kopieringsmaskin.. Även om jag nu har övergett detta format så vill jag ändå som spara mina gamla fanor som jag har lagt ner mycket arbete på att göra och som har en viss charm

På bilden nedan ser vi längst bak från vänster fanor tillhörande Skaraborg, Västgöta-Dals, Älvsborgs, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Östergötlands regementen. Den vita fanan i förgrunden är Livgardets.

Längst till vänster på bilden ovan har vi en kvartett befäl från Livgardet. Detta är deras ursprungliga utseende som följde instruktionerna från Alf Åberg och Göte Göranssons bok "Karoliner". Senare kom jag dock underfund med att det inte finns några belägg på att foder och strumpor skulle ha varit ljusblå. Med största sannolikhet var de klädda helt och hållet i mörkblått. Även livgehänget var överdraget med blått kläde. Jag var därför tvungen att måla om alla mina underofficerare, fanbärare och officerare i slutet av 2010  men jag valde att spara just dessa som ett minne över hur de såg ut under hela 14 år. Notera att även fanbärarna i bakgrunden har ljusblå detaljer. Det var många tennsoldatsbefäl som jag var tvungen att måla om...

I mitten har vi två grenadjärer som en gång i tiden ingick i min Jönköpingsbataljon. När jag sedan insåg att grenadjärmössor var väldigt sällsynta i den karolinska armén var jag tvungen att byta ut nästan alla grenadkärer i ina bataljoner med med vanliga musketerare. De flesta fick sina mössor avklippta och omgjorda till karpuser, men dessa Jönköpingsgrenadjärer valde jag att behålla eftersom deras utseende liknar den enda karolinska grenadjärmössan som är bevarad. Nämligen ett ryskt krigsbyte som Göte Göransson illustrerade i boken "Karoliner" (bilden till höger). Exakt vilket regemente den mössan tillhörde är okänt (det heraldiska vapnet längst ned tyder på ett estniskt ursprung) men troligen såg den som bar mössan ut som mina två tennsoldater.

Ryttarna på bilden är mitt försök att avbilda de polska vallacker som tjänstgjorde i den svenska armén. Inga detaljer är dock kända om deras uniformer förutom att de var röda 1718. Tennsoldaterna är dessutom gjutna med form ur Prince Augusts Rossbach-serie som är avsedd för preussiska ulaner under Sjuårskriget 1757-1763. Men i mitt tycke är de en rimlig gissning på hur vallackerna kan ha sett och ifall det skulle vara felaktigt kan jag kanske påstå att de är kosacker istället.

De fanorna i bakgrunden som inte är nämnda innan är från vänster är Södermanlands gula fana, Närke-Värmlands röda, Västmanlands vita och Upplands röda. Sedan har vi en Livgardesfana som inte är handmålad utan datorutskriven. Den tillhörde Livgardets grenadjärbataljon innan jag insåg att dessa inte förde fanor så nu står den här i väntan på att jag ska göra en ny Livgardesbataljon. Efter Livgardesfanan kommer Dalregementets blå fana och Hälsinges svartvita.

Längst till vänster har vi en grupp västerbottningar i deras karakteristiska blåvita uniformer. Dessa har tillkommit som en följd av mina behov av att konvertera tennsoldater med trekantiga hattar till sådana med karpuser. Detta gör jag genom att modifiera grenadjärmössor som får genom att använda form Nr. 906. Men när jag har fått lyckade gjutningar av skjutande grenadjärer har jag tyckt att det är onödigt att förstöra dem genom att klippa av mössorna så jag har målat dem till västerbottningar istället. I framtiden kommer dessa att ingå i en skjutande Västerbottenbataljon.

De övriga tennsoldaterna på den här bilden tillhör två grupper. I bakgrunden har vi dalkarlar med karpuser och grenadjärmössor på huvudet. I förgrunden har vi upplänningar med trekantiga hattar. Pikenerarna med gula snören på sina hattar är dock småländska tremänningar som blev över när jag ersatte dem med figurer från Prince Augusts senaste formar.  Ursprunget till dessa två grupper är att jag vill måla de olika poser som ännu inte ingick i någon bataljon. Dessa fick då upplänningarnas blågula enhetsuniform men eftersom Upplands regemente troligen inte hade grenadjärmössor tvingades jag senare att ändra grenadjärerna till dalkarlar. Efterhand har jag försökt att avveckla dessa grupper genom att placera dem i bataljoner men trots det har hela tiden nya fristående tennsoldater tagit deras plats

Den senast gjorda är den framåtlutande pikeneraren med värjan pekandes bakåt som har gjutits med en form som Prince August lanserade 2011. Jag har använt en snarlik pose med värjan framåtriktad till två bataljoner men jag ville också ha en figur med denna pose så det fick bli en fristående upplänning.

Närbilden på dalkarlarna visar fem pikenerare som ingick i bataljonen på denna sida innan de nya pikenerarformarna från 2011 gjorde det möjligt att ersätta dem med bättre lämpade figurer. Dessa är ju egentligen officerare från formen Nr. 903 som jag har modifierat till pikenerare. Eftersom de har karpus på sig kan jag inte använda måla om dem till officerare så de har fått en permanent plats i det här galleriet.

I mitten på den här bilden har vi en kanon som släpas av fyra draghästar. Eftersom Prince August har formar som gör det möjligt att skapa ett sådant ekipage var jag tvungen att skaffa en sådan. Fast jag lär nog inte göra en till och med tanke på att man förutom formen med kanonen är tvungen att köpa ytterligare tre formar för att skapa den här scenen blir kostnaden väldigt hög. Det märktes också på formarna, vars omslag hade ett gammalt utseende som visade att de hade hängt på hyllan under många år innan jag köpte dem, att det är få som känner sig manade att lägga ner pengar på dessa figurer.

Efter den svartvita Hälsingfanan i bakgrunden har fanor tillhörande Jämtlands, Västerbottens, Österbottens, Björneborgs, Åbos, Tavastehus, Nylands, Savolax och Viborgs regementen.

Trumpetarna är före detta ryssar som jag bytte ut när jag upptäckte att man kunde använda pukslagarformen från den äldre karoliner-serien för att skapa mer realistiska dragonskvadroner. Dragonskvadroner har ju trumslagare istället för trumpetare.

De två musketerarna på bilden ovan har ett mycket speciellt utseende. De är målade med blanka färger istället för de matta som jag numera använder. Dessa är de enda blankmålade soldater som jag har kvar eftersom jag smälte ner resten 1996. Jag sparade just dessa två eftersom var de allra första tennsoldater som jag målade

De två hästbilderna är en och samma häst fotograferad från båda sidor. Jag har använt den till testa olika hästfärger (ingen av dem mötte mitt gillande). Hästen är också speciell på det sätt att det är den enda figuren i min samling som jag inte har gjutit själv. Den följde med ett parti tenn som jag köpte på tradera.

De två standarbärarna tillhörande Södra Skånska och Nylands regementen är i likhet med den tidigare nämnda fanparaden exempel på en äldre teknik för att måla standar. Jag klistrade fast svartvita bilder på standaren som jag sedan målade för hand. Numera klipper jag av tennklumpen som utgör standaret och klistras fast datorutskrivna standar istället. Men jag var väldigt nöjd med utseendet på dessa så jag sparade dem som ett minne.

Standaren på bilden är av m/1686 vilket tyvärr har visat sig vara felaktigt i Nylands fall (den grå ryttaren). Nylands regemente hade ett standar som var äldre än m/1686 i slaget vid Poltava. Nämligen ett standar som var rödgul-randigt. Jag lät mig luras av en felaktigt uppgift Lars-Eric Höglunds första uniformsbok som han sedan själv korrigerade i supplementet i del 2 och som jag dumt nog inte kollade. Det finns inga belägg på att Nylands regemente någonsin fick ut standar av modell 1686.

Nästa sida