Arméer Fältslag Fanor & standar Tennsoldater Karolinerbloggen
 
 TENNSOLDATER
 
  Äldsta svenskarna

 
Äldsta ryssarna

  Svenskar vid Poltava (1)
  Svenskar vid Poltava (2)
  Svenskar vid Poltava (3)
  Ryssar vid Poltava
  Striden vid Jakovetskij

 
  Fristående svenskar
  Minnenas allé
  Sachsare och danskar
 

  Karolinska fanor
  Karolinska standar
  Motståndarnas fanor

 
Färger till tennsoldater
 
Färger till hästar
 

Örjan Martinsson

Norska tennsoldater

Denna grupp på 23 soldater och befäl ska föreställa en bataljon tillhörande Vesterlenske regemente som rekryterades i södra Norge. Den dansk-norska armén hade en enhetlig färg på rocken (först ljusgrå och sedan röd). Men varje regemente hade en särskild regementsfärg på uppslag, foder, strumpor, byxor och väst (samt fana). I Vesterlenskes fall var färgen som synes gul. Officeren på bilden har vita strumpor vilket kan ha varit ett unikt särdrag för just Vesterlenskes officerare.

Jag målade dessa tennsoldater i januari 2009 och tanken var att de skulle se ut som de gjorde under Karl XII:s norska fälttåg. Detta regemente verkar ha varit sist med att byta ut de gamla ljusgrå uniformsrockarna mot nya röda, vilket skedde år 1718. Jag utgick från att det skedde före Karl XII:s fälttåg men en närmare undersökning har visat att uniformsbytet ägde rum först i december det året, i samband med att Vesterlenske delades i två regementen. Den östra halvan skulle dessutom ha haft ljusgröna kanter på uppslagen, vilka inte finns på bilden. Den västra halvan hade uniformer som på bilden men fick dem först 1720 då kriget slutade. Det här är tyvärr den vanliga historien när man målar tennsoldater. Man upptäcker jämnt nya detaljer som komplicerar allting.

"Sashen" som officeren har runt midjan har jag målat gul. Några upplysningar om hur den egentligen skulle ha sett ut har jag inte. Dansk-norska officerare hade ingen nationell standard förrän 1732 då en rödgul sådan introducerades. Dessförinnan hade varje regemente sin variant och det enda klargörande som jag har fått från litteraturen är att nästan alla möjliga färger användes då utom just den rödgula varianten.

Dessa norska tennsoldater målades i januari 2011 om till danskar tillhörande Drottningens livregemente. Fanan byttes då ut mot en vit och hattarna fick gula snören istället för vita. Silverfärgen på spännen och värjer ändrades till mässing. Skärmen på grenadjärens mössor blev svart och officerens livbindel ("sashen") målades vit och soldaternas livgehäng ändrades från brunt till ljust skinn för att matcha övriga tennsoldater.

Tillbaka till tennsoldaternas förstasida eller fortsätt läs om tennsoldater på min blogg.